Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2010 10:46 - Комунизмът се завръща
Автор: yuriy Категория: Политика   
Прочетен: 3781 Коментари: 13 Гласове:
3

Последна промяна: 17.12.2010 20:36


КОМУНИЗМЪТ СЕ ЗАВРЪЩА. СПЕТЕ СПОКОЙНО ДЕЦА!

 

Комунизмът се завръща и това е перспективата на света, колкото и да не искаме да си го признаем. Завръща се, но не само в национален план, разбира се. Въпреки твърденията на тъмносините. Онези, от подозрително лилаво-червения спектър. Защото България е независима държава, от нея отдавна нищо не зависи и е на командно дишане. Тоест, каквото ни кажат, това става. И слава Богу!

Завръща се по необходимост.

Комунизмът е икономическа теория, проповядваща тотален контрол върху икономиката и издигаща в култ човешката рационалност до степен на религиозна доктрина.

Същевременно собствената ни планета, на която все още живеем, при сегашната степен на потребление на ресурсите, може да издържи на неразумната поведение на Хомо Сапиенса до 2030 година. И това, само при положение, че потреблението не се повишава. А то ежегодно расте. Дори, ние в България, сме набелязали 3% ръст годишно. Защо?

Системата, върху която се гради съвременният капитализъм  е пари-стока-печалба, а тя без ръст не може. В противен случай води до фалит.

От ХІХ в. насам, поради това, все по-актуално е производството на еднодневки, т.е. купуваш-потребяваш-захвърляш-купуваш отново. И носиш печалба. В резултат днес светът е запълнен с продукция, която трудно се продава. Стока, която може да работи до сто години, че и повече, вече е неприемлива. Справка - старите мерцедеси. Ако в миналото те бяха максимално дълготрайни, днес колите не само от тази марка, са пълни с електроника, максимално удобни, но и максимално нетрайни. А дори и да са трайни, се изхвърлят като непотребни. Това, последното пък е най-видимо при компютрите. Там нуждата от подмяна идва на всеки три години. Така се сменят програмите, че правят старите компютри непотребни, макар и функциониращи.

Тази система обаче ускорява изчерпването на планетарните ресурси. Изсичаме горите, произвеждащи кислород, за да правим хартия, предимно за вестници, като произвеждаме същевременно все повече въглероден двуокис. Тъпо, нали? Но така е във всяка сфера на съвременната човешка дейност.

Същевременно развиваме електроника, вместо космонавтика и по този начин се закотвяме още по-твърдо на Земята, т.е. в собствения си ковчег.

И дори да виждаме че това е тъпо, елементарният икономически интерес диктува съпротивата на всяко желание за промяна. Може би с надеждата, че на нас това няма да ни се случи и нещата ще се оправят от само себе си. А икономическите интереси съвсем не са безпомощни и елементарни, за да можем да сменим системата когато искаме.

При криза обаче, търсейки изход от нея, хората се обръщат към минал опит. Човешкият минал опит показва, че единствената система в съвремието, способна да диктува на икономиката и то от рационалните човешки позиции, е комунизма. Дори фашизма е по-ограничен в този област.

Още от появата на цеховата организация през Средновековието, човекът се стреми  да регулира в своя полза стихията на пазара. При комунизма го постигна, но по този начин отново задържа производството, постигна и дефицит и изоставане, което, при надпреварата във въоръжаването, го принуди да се откаже от собствената си система. Още повече, че системата на свръхпредлагането естествено беше по-привлекателна за всички и особено за галените наследници на комунистическата аристокрация. Които и сега управляват в Източна Европа. Така приехме системата, която сега сме принудни да ограничим, за да продължим съществуването си като биологичен вид.

Същевременно и най-тъпите от нас виждат, че не СССР, а Китай, който поне формално е комунистически и до днес, отнема първенствуващата роля на САЩ в световен план. САЩ, които впрочем, въпреки цялата си делова рационалност, само за 60 години се превърнаха в империя на глупостта. Само така бих определил една държава, която от основен кредитор след Втората световна война, сега дължи 9/10 от своя Брутен вътрешен продукт (БВП). И вече далеч не дава 56% от световното промишлено производство.

Ако успее да запази диктаторските си възможности, Китай е единствената мощна държава в света, способна да пренасочва финансов ресурс в огромни мащаби и по този начин да влияе върху икономическото си развитие. А от позицията си на свръхсила - и върху това на останалите по света..

Така че, спете спокойно деца. Има надежда да оцелеете. Поне вие. Макар и в условията на неизбежна оскъдица и при пълна липса на граждански права, които неминуемо трябва да последват. За да оцелеете.

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chara - Текстът е интересен, но не се чете! :(
02.11.2010 11:07
Опитайте да оправите форматирането!
:)
цитирай
2. анонимен - Абсолютната истина! Умолявам в...
02.11.2010 11:18
Абсолютната истина! Умолявам всички които харесат текста за гласуват. Ако може и в свежо да се появи.
цитирай
3. анонимен - Комунизма е най-добрата иконом...
02.11.2010 11:30
Комунизма е най-добрата икономическа система измислена до сега. Да.. Тя не се провали от само себе си, беше подтикната да признае провал - направиха го от вънка и отвътре, уж че сме неконкурентни, но за сега незнам да имаме нещо конкурентно - вече 20-години.. Не може едни хора да вземат 90% от брутният вътрешен продукт и за цялото население да оставят само10%, и населението да се опитва да прави държава с тези 10% от БВП.
цитирай
4. yuriy - Към анонимните
02.11.2010 18:06
За разлика от вас, аз не смятам че е най-добра като икономическа система. Но наистина е предстояща поради ограничителния си характер. Така повече не можем да грабим планетата. Ще ни се наложи да използваме тази система за съжаление
цитирай
5. yuriy - С това обаче съм 100% съгласен
02.11.2010 20:47
Не може едни хора да вземат 90% от брутният вътрешен продукт и за цялото население да оставят само10%, и населението да се опитва да прави държава с тези 10% от БВП.
цитирай
6. alchemist - Ако е
10.12.2010 18:10
този комунизъм във вида в който го знаем от книгите и спомените на по-възрастните, няма как да стане. Защото сега времената са други, а и част от човечеството му се е наситило. Може би хората ще живеят в комуни, ще има планово производство за някои отрасли гълтащи редки метали. Но това са мечтиии.
цитирай
7. yuriy - към alchemist
16.12.2010 10:07
Времената, макар и други, имат лошия навик да се менят. Дупе знае две и двеста. Първото поколение по необходимост ще приеме наложените условия, а следващите вече няма да познават нищо по-добро. А и с необходимата пропаганда, всичко може да се постигне. С нея и македонска нация бе създадена съвсем от нищото. То дано да не става, но като гледам човешката разумност и вече достигнатите техники на обществен контрол май съвсем натам отиват работите.
цитирай
8. alchemist - . yuriy
18.12.2010 14:19
Комунизъм или фашизъм мисля, че все едно. А света все повече клони към фашизъм.
цитирай
9. kolevdobri - Да...
18.12.2010 14:45
Америка се превръща в империя на глупостта именно заради това, че възприе типичните за комунизма похвати в управлението - силна централизация, огромни държавни разходи, военизиране на обществото... Да не говорим за масовите имунизации и легализирането на производството и продажбата на токсични примеси, които масово се слагат в храните. После наркотиците им били виновни. Постоянно си търсят врагове, с които да се борят, вместо да се огледат в огледалото и да видят основният им враг. Според вас Обама повече комунист ли е или антикомунист? Ако вземеш от обществото пари, за да финансираш глупави програми от рода на "Сексуалното влечение на студентите преди изпит" или "Основни симптоми при размножителния процес на мишките", какво очакваш от тази страна. Естествено е да бъде изпреварена. Преди 40 години само 20 % от населението на Америка е било затлъстяло. Сега този процент е над 60 %. Знаете ли какви са показателите за Китай? Ако да, ще разберете, защо постепенно китайците изместват Америка от позициите й.
цитирай
10. balgarski7vinarki - da da
22.12.2010 18:20
Mnogo shaibi chakat da im svirnat za revoluzia- i pak na glavite ni cherveeva poluzia, kak li pak ne...
цитирай
11. yuriy - към alchemist
27.12.2010 17:33
Не е все едно. Фашизмът ускорява икономическото развитие, той е недовършен комунизъм и то в основното - производството остава в ръцете на собствениците, т.е. запазва се интересът от производството. А комунизмът одържавява всичко и въпреки, че чрез инвестиции развива страната, липсата на интерес от производството и иновации в него, забавя развитието. Сега не ни трябва ускорител. И без такъв сме осрали всичко. Но виж, технологичен, може би. С това фашизмът се справя успешно. След Втората световна и СССР, и САЩ направиха мощен технологичен скок именно защото окрадоха немските технологии. Сега обаче в САЩ наблюдаваме нещо интересно, което разколебава досегашната ми позиция - те вървят към диктатура и това е безспорно, но го правят с по-меки средства и може и да успеят да запазят лидерството. Бях пропуснал един елемент - и фабриките изнесени в Китай, и мениджмента са американска собственост и когато трябва, бързо може да им се пусне шалтера. В списание НИЕ имаше много интересна статия преди време - за Информационния тоталитризъм и ако я изровя, ще я публикувам. Списанието го има в Интернет.
цитирай
12. yuriy - към kolevdobri
27.12.2010 17:41
Пазарни интереси, какво да се прави. Те диктуват всичко, те и ще доведат до собствената ни гибел, макар и сега да презадоволяват пазара. А образът на врага е необходим за спойка на измислената им нация, а и за ново въоръжаване. Което пак от пазарни позиции е оправдано. В "Цар на войната" е добре показано, а накрая и казано. Още Айзенхауер се беше уплашил от влиянието на американския военнопромишлен комплекс. А Обама, за когото ме питахте, е "необходимата" кафява страна на топката, нищо друго. Важното е тя да се върти в правилната посока. Всъщност вижте отговор № 11.
цитирай
13. yuriy - към balgarski7vinarki
27.12.2010 17:53
И сте прав, и не сте. При най-ниския стандарт в Европа, при цени над европейските, при спомена за стабилното, макар и незадоволено минало, при живот 16 години в криза и отдих от 4 години и то на нива, с пъти по-ниски от европейските, при шепа демонстративно богати, ежедневни герои на криминалните хроники и ширеща се простотия как да няма желаещи за революция. Точно такава е и ситуацията в Латинска Америка, където е инкубаторът на революциите. На всичкото отгоре средния доход у нас е като този в Хаити, на която изпращахме помощи. Носталгично настроените са мнозинство в цяла Източна Европа. Дори и в Румъния, където режимът на Чаушеску беше сочен като пример за антинародна политика, положението е същото. Хора, които преди 20 години са можели да си позволят летен или зимен отдих, а тези от София - и двата, сега използват свободното си време за да копаят градини, за да могат да изкарат зимата с доходите си под прага на бедността. Стигат ли ви 300-400 лева? Голяма част от населението е принудено да живее със 150 лв., които ми стигат за седмица при режим от икономии.
А сте прав, че революцията нищо не решава. Просто ще доведе нови лакомници за власт, при това - след безредици и ново влошаване на положението.
Поздрав
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: yuriy
Категория: Други
Прочетен: 323168
Постинги: 36
Коментари: 332
Гласове: 94
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031